Når ting ser så enkelt ut på Youtube

Når ting går galt og en port ryker er det ikke alltid lett å finne noen som kan fikse det. Vi prøver å gjøre oss kjent både på Facebook og på google slik at folk slipper å prøve på egen hånd. Likevel får vi inn mye både fra «seriøse» aktører i markedet og fra personer som ser en godt redigert Tik-Tok video av hvordan man bruker fars varmluftspistol til å bytte HDMI-port på en Playstation 5 eller Nintendo Switch.
Fallgruven er mange og dype. En skrue som faller på et hovedkort med tilkoblet batteri – vipps er 20’000 kroner borte.
Vi får også henvendelser fra kunder som har sendt ting til reparasjon til mildt sagt tvilsomme firma som har gjort enda mer skade på dingsen og unnskyldt seg til kunden at det ikke lar seg reparere. 

Etter hvert skjønte denne DIY’eren at det muligens ikke kom til å fungere med mer loddetinn på pluggen. 

Seriøst verksted gav denne maskinen  tilbake til kunden med beskjed om at fiks dessverre ikke var mulig. Vi må også si det noen ganger, men her hadde de gjort mye skade, og etter noen timer var maskinen atter 100% funksjonell. 

Her ble det nok mye frustrasjon og tårer før vi fikk komme til unnsetning. Det er ikke «skill-issues», det er bare svært vanskelig å utføre noe slikt uten riktig verktøy og erfaring. Folk lurer på hvorfor vi tar 800 kroner for dette – «porten koster jo bare 10 kroner på nettet». Det er ikke porten vi tar betalt for, men know-how, utstyr og erfaring.

Forsøk på DIY førte til at nesten alle pads ble revet opp. Progresjon i spill var avgjørende for at kunden ville betale for å få maskinen til å fungere igjen. Tror vi landet på 1800,-  i dette tilfellet. 

Vi vet i alle fall hvem vi vil benytte oss av og hvilke vi vil holde oss langt unna. Dessverre er det lite vi kan gjøre.

Playstation 4 Pro og Playstation 5 har svært ømfintlige porter. Folk føler seg kompetent til å skru og å rengjøre konsollen selv, men det skal lite til før portene er avrevet. I dette tilfellet 5V som er med på å gi startsignal til resten av maskinen når du trykker på Power-knappen.