Rengjøring av laptoper og spillkonsoller

Moderne prosessorer utvikler mye varme og trenger derfor god kjøling. Dette for å fungere normalt og for å gi lang levetid. Som med mye annet som surrer og går, må det vedlikeholdes. Spesielle skruer, skjulte flex-kabler, batteri som er tilkoblet, ømfintlige kontakter og ørsmå komponenter gjør at mange velger proffe til å utføre denne type arbeid. 
Vi har rengjøring og bytte av termisk pasta inkludert i prisen ved reparasjon.

Etterhvert som PC’er og spillkonsoller eldres begynner de å bråke mer og mer. Dette skyldes dels aldring av termisk pasta som ligger mellom prosessor og kjøleribber, og dels at kjøleribber og andre luft-passasjer går tett på grunn av støv og hår fra kjæledyr. Dette fører til høy viftelyd, ødelagte vifter, ødelagte harddisker, tap av data, plutselig avstenging og treg maskin (throttling).
En god rens forlenger både levetiden og gjør bruken mer levelig. Vi bruker kvalitets termisk pasta (Arctic MX5), og vi kan oppgradere RAM-kjøling med termisk kitt, av samme type som brukes i PS5 og XBox Series S/X.

Tips for kjøling

  • Plasser maskinen høyt over gulvet
  • Gi den god med plass rundt og luft
  • Unngå å sett den inn i tv-skap og hyller
  • Unngå direkte sollys
  • Unngå å legg myke, isolerende gjenstander som tepper over eller under. 
  • Bruk støvsuger til å suge ut støv fra luftåpninger.
  • Ikke bruk trykkluft eller støvsuger på vifter tilkoblet en maskin.
Unngå overoppheting av Playstation 4

Playstation 5 - Overoppheting

For å kjøle den kraftige prosessoren i PS5 uten å generere uutholdelig lyd, valgte SONY å bruke flytende metall for å overføre varme. Flere og flere kunder melder likevel om at deres Playstation 5 slår seg av, og at de får opp melding om overoppheting. I begynnelsen hørtes dette rart ut syntes vi, for de hadde ikke hatt tid til å samle nok støv til at luftingen ikke var tilstrekkelig. Nå ser vi at de fleste vi får inn på grunn av dette, har en eller flere flekker av oksidert metall på CPU. I noen tilfeller kan man nesten skimte et fingeravtrykk, men det er usikkert hva som er underliggende årsak. Noen tror det har noe å gjøre med at gravitasjon drar metallet ned siden de fleste lar den stå vertikalt. Løsningen er å rengjøre både kjøleribber og CPU for all oksidasjon og legge på nytt flytende metall. Igjen er det greit å sende den til noen som har åpnet disse før. Vi får stadig inn maskiner med avrevne kontakter og plugger fordi de ville inn å rense opp litt, men hvor det raskt gikk galt. Den siste versjonen som kom ut i 2022 er spesielt svakt bygget, og det er delvis designfeil og svake loddepunkter som er hovedårsak. Det koster ca. 950,- for å få en full overhaling om du opplever overoppheting.